בפוסט קודם התחלתי לתאר כמו מה מרגישים מנהלי פרויקטים אותם פגשתי במסגרת עבודתי.
כאמור, ניהול פרויקטים הוא תפקיד מאד מורכב, מנהל פרויקט נושא באחריות משמעותית להצלחה של המיזם (פרויקט). לתאם ולג'נגל בין כל כך הרבה משימות ובעיקר בין הרבה גורמים ובעלי ענין, להיות בעל הבנה טכנית אך גם מיומנויות בינאישיות, ובעיקר להיות בתווך בין הלקוח להנהלת הארגון לצוות.
האתגרים העומדים בפני מנהל הפרויקט רבים ומגוונים.
היטיב לתאר זאת אלכס דן, נשיא PMI, ישראל בהתיחסו לפוסט:
"למנהל פרויקט אתגרים שחיצוניים לו, בין אם מהממונים עליו (שלעיתים חסרים תשתית מקצועית להבנת מורכבות מקצוע ניהול הפרויקט), ובין אם משותפיו לעשייה (שלעיתים נדרשות מיומנויות מאוד מיוחדות בארגונים המטריציוניים) ומסביבת הפרויקט (בעיקר הלקוחות והרגולציה).
מצד שני למנהל הפרוייקט גם אתגרים פנימיים, דוגמת כיצד להתנהל בסיטואציה של אחריות ללא סמכות המאפיינת חלק ניכר מהגדרות תפקיד. או העובדה שחלק ממנהלי הפרויקטים אינם רוכשים במהלך הקריירה את המיומנויות המתחייבות בניהול בכיר מאוד – מיומנויות פיננסיות ומיומנויות שיווקיות/עסקיות. בהעדר מיומנויות אלו, סיכויי מנהל הפרויקט לטפס במעלה המדרג נמוכים.
נוסיף על כך את מרכיבי התרבות המקומית, שתכנון איננה חלק מרכזי מהנראטיב העסקי (אנחנו מדינת "סטארט-אפ" ולא מדינת("WBS") ונבין עד כמה התפקיד מאתגר. "
האתגרים הללו נתפסים באופן שונה אצל כל מנהל/ת פרויקט.
במסגרת המפגשים הרבים שהעבודה מזמנת לי אל מול מנהלי פרויקטים, יוצא לי לשמוע תיאורים מגוונים ומטאפורות לתפקיד מנהל הפרויקט. בחרתי לשתף אתכם כמו מה מרגישים מנהלי פרויקטים.
הפוסט הקודם חשף את המטאפורה הפופולרית ביותר בה אני נתקלתי והיא סופרמן (זהו כמובן לא מחקר מדעי אבל בהחלט הרגשה נפוצה). מהתגובות שקיבלתי לפוסט ניכר שרבים מסכימים עם ההשוואה.
דמויות נוספות שמוזכרות בתדירות גבוהה הן:
בוב ספוג:
גמיש, בעל יכולת הכלה, מתאים עצמו לסביבה, יודע להרטב…
ובעיקר- נמצא באמצע תחת מכבש הלחצים גם מלמעלה מההנהלה ו/או הלקוח וגם מלמטה מהצוות …
(ותודה לאהרון בלאו).
ג'יימס בונד:
כל יכול, בעל מיומנויות גבוהות במיוחד וכישורים שמסייעים לו להחלץ מכל מצב מסוכן ככל שיהיה;
יכולת התמודדות עם בלת"מים (בלתי מתוכננים), אתגרים ומשימות מורכבות; כלים וציוד העומדים לרשותו לביצוע המשימה,
וגם, מאד חשוב- הנאה מהעבודה!
מנצח על תזמורת:
תפקיד המנצח הוא כזה שבו ללא נגני התזמורת, למנצח אין שום משמעות או יכולת לייצר את התוצר עליו הוא מופקד הרי היא המנגינה. באופן דומה מנהל פרויקט ללא צוות, אינו יכול להוציא את הפרויקט לפועל.
ומצד שני- ללא המנצח, התזמורת לא תדע מה לנגן או תתקשה לייצר את הניגון בהרמוניה, כמו שצוות הפרויקט צריך את מנהל הפרויקט כדי לקבל הכוונה, תיכלול משימות וקבלת החלטות.
שף:
מקצוע אחר עם דימיון לניהול פרויקטים הוא שף. נדרש לתכנן את התבשיל, להשיג את הפרודוקטים והמרכיבים הנדרשים, להכין את התבשיל כולל להכניס תבלינים, לבחוש, לבחון, לבקר מה יצא וכמובן- למלצר את האוכל לסועד.
המטרה היא גם תבשיל טעים ואיכותי וגם שיהיה מוכן בזמן ויצא ללקוח הרעב שממתין…
גננת:
לחלקנו, ניהול פרויקטים וההתמודדויות שהוא מביא עימו, מזכירים גננת…
כחלק מהובלת צוות הפרויקט, ובניית שיתוף פעולה בין חברי הצוות מתוך מטרה להגיע בצורה אופטימלית לתוצרי הפרויקט, צריך בדרך להתגבר על כמה מכשולים:
הצורך לפתור קונפליקטים בין חברי צוות, להכריע בסכסוכים, לשמור על האווירה הנאותה הנדרשת להמשך הפרויקט וכו', דומים במשהו לעבודת הגננת בגן הילדים.
כמו מה אתם מרגישים?
בפוסט הבא, על תיאורים של תפקיד מנהל הפרויקט בדמותן של חיות שונות.
צפו לבאות…
גלית