ביום 23 ביוני 2011 הובא למנוחות ד"ר אלי גולדרט. הוא נפטר בישראל בגיל 64 לאחר מאבק במחלה קשה.
ד"ר גולדרט היה פיזיקאי ישראלי שהתפרסם בזכות מחקרים שערך בניסיון להחיל חוקים מעולם המדע על עולם הניהול והארגון. הוא אחד משני ישראלים המפורסמים ביותר בתחום היעוץ הניהולי בעולם (השני הוא פרופ' יצחק אדיג'ס).
ד"ר גולדרט הוכר כמנהיג ופורץ דרך עולמי בתורת הניהול בשנות ה-80 עם ספרו רב המכר "המטרה".
הספר פרסם אותו והציג לעולם בדרך של רומן מרתק, את תורת האילוצים (Theory Of Constrain (TOC אותה הגה ופיתח.
על פי תורתו בכל ארגון נוצר צוואר בקבוק (אילוץ) שמונע השגת המטרה: רווח.
רק איתור צוואר הבקבוק, פתיחתו ושיפור תפוקותיו יעלה את התפוקה של המערכת כולה.
כדי להצליח בהתרת צווארי הבקבוק נדרש ליישם את חמשת המהלכים הבאים:
לאתר ולמצוא את האילוץ, להחליט כיצד למצותו, להכפיף את המשאבים לאילוץ, להגדיל את יכולות האילוץ, ולבסוף להתחיל את הכול מחדש כיוון שאילוץ (צוואר בקבוק), צוואר בקבוק חדש נוצר.
תורה זו נפוצה כיום בכל העולם במגזרים רבים, פרטיים וציבוריים כאחד, כגון: תעשיה, בטחון, בריאות וחינוך.
ב-1997 ד"ר גולדרט הרחיב את תורת האילוצים עם ספר נוסף בשם "שרשרת קריטית" המתיחסת ללוחות זמנים בפרויקט. שרשרת קריטית היא שיטה לניתוח רשתות לוחות זמנים, שמשנה לוח זמנים של פרויקט לאור מגבלות משאבים. על פי השיטה מכינים תרשים רשת ומחשבים שרשרת קריטית, שהיא רצף התלויות הארוך ביותר בפרויקט כתלות במשאבים. התוצאה המושגת היא לוח זמנים מוגבל משאבים. לרוב, שרשרת קריטית שונה מנתיב קריטי, הנקבע על פי תלות לוגית בלבד.
שיטת השרשרת הקריטית משמשת גם לבקרה על לוחות זמנים תוך העזרות ב"חוצצי פרויקט" ו"חוצצי הזנה" (באפרים).
שיטה זו הפכה פופולרית ביותר בקרב מנהלי פרויקטים ואף נכללת בספר ה-PMBOK , הלוא הוא גוף הידע בניהול פרויקטים, תחת פרק "ניהול זמן" .
ד"ר גולדרט הוא מחברם של ספרים נוספים. ספריו מופיעים בסילבוסים של רוב הקורסים בניהול המתקיימים באוניברסיטאות הידועות ביותר בעולם ובישראל. עפי" ה"אקונומיסט" מחקר שנערך בקרב הרגלי הקריאה של מנהלים העלה שבעוד ספרים רבים נקנים למטרות תצוגה, הספר "המטרה" הוא אחד הבודדים שגם נקרא. ספר זה נמכר במיליוני עותקים ברחבי העולם ותורגם לעשרות שפות.
מבין ספריו הנוספים:
- זה לא מזל – עוסק ביישומים של תורת האילוצים בתחום השיווק.
- הכרחי אבל לא מספיק.
- ערימת השחת- מגדיר מהו מידע ומה ההבדל בין מידע לידע
כיום ארגונים מובילים רבים בעולם מיישמים את שיטותיו, דוגמת וולמארט, ג'נרל מוטורס, IBM, ג'נרל מוטורס, בואינג, ארגונים צבאיים אמריקאים, פרויקטים הנדסיים ממשלתיים ביפן וארגונים בישראל דוגמת אמדוקס, תע"ש, חיל האוויר ויחידת 8200.
יהי זכרו ברוך.