רשמים מהפרויקטים הזוכים בפרס פרויקט השנה, בכנס השנתי לניהול פרויקטים של PMI ישראל, יוני 2019
התרגשתי לקחת חלק בכנס PMI ישראל ה-23 שהוא גם חלק מחגיגות 50 שנות פעילות PMI העולמית.
הכנס התקיים ב-18 ליוני ב-LAGO בראשון לציון, בנושא "יוצאים מהקופסה- מובילים את השינוי". ואכן הכנס שינה כמה מהמאפיינים שליוו אותו במשך שנים רבות:
- ראשית, המיקום הוחלף. ובמקום מלון אינטרקונטיננטל בתל אביב הכנס התקים הפעם באולם האירועים LAGO שבראשון לציון;
- הרצאות המליאה היו סיפורי פרויקטים מוצלחים שסופרו על ידי מי שהוביל אותם;
- מסלולי המושבים בחלקם תוקשרו באמצעות אוזניות;
- הארוע הסתיים במופע מוסיקלי של קובי אפללו מלווה בבירות וקינוחים ייחודיים;
- וגולת הכותרת, מבחינתי, היא פעילות נרחבת של "מומחה לרגע", בהמשך לפיילוט משנה שעברה.
פרויקטים מעניינים שזכו בפרס פרויקט השנה של PMI
אז על "מומחה לרגע", הפעילות בכנס שבהובלה שלי, כתבתי בפוסט נפרד שנמצא באתר PMI.
בפוסט הזה בחרתי להתמקד בכמה מהפרויקטים הזוכים, שבעיניי משקפים את העשייה המרתקת שקורית בשטח.
השנה היו מספר פרסים במספר קטגוריות.
בגזרת הבטחון זכו כמה וכמה פרויקטים של חיל אוויר, ושמחתי והייתי גאה לראות בזה אחר זה עולים על הבמה מנהלי פרויקטים שלמדו אצלי בקורסים של PMP או CAPM בחיל אוויר. איזו גאווה
זכה פרויקט הסבת מטוסי 15F דו מושבי אמריקאים לתצורה ישראלית, בניהולם של סרן איתי פרג'ון ורס"ן אור בינר; פרויקט מערך הדרכה חדש לטייסי הקרב בחיל אוויר למטוס "הלביא", בניהולם של סא"ל חיים עופרי, רס"ן תדי קניטל ורס"ן גיא שקד; וזכו בתעודות הוקרה רס"ן אילייה קויפמן ורס"ן ניסים מנור על פרויקט רכש וקליטת מטוסי ה"שמשון".
שוב נוכחתי כמה הכשרה מקצועית של אנשים, בטח כשמדובר בכמות גדולה של אנשים שצריך להכשיר בזמן קצר- היא פרויקט לכל דבר וענין. זהו נושא שאני נתקלת בו על בסיס קבוע עם לקוחותיי שמבקשים להכשיר מנהלי פרויקטים אצלם בארגון, להקנות שפה משותפת ולייצר שיטות עבודה אחידות. זה למעשה פרויקט הכשרה.
אגב, הרצאה נוספת בכנס עסקה בנושא הזה- הרצאתו של סא"ל רן שניאור, ראש ענף אנשים והדרכה במערך הטכני של חיל האוויר, שדיבר על חדשנות בהכשרת טכנאים לתחזוקת מטוס האדיר (F35).
אל"מ גילה שלזינגר, רמ"ח תאו"ם בחיל אוויר, עלתה לבמה לברך את הזוכים.
בקטגוריית תשתיות לאומיות, זכה הפרויקט של הקמת שדה התעופה רמון.
עלה לקבל את הפרס ולספר על הפרויקט רפי אלבז, לשעבר סמנכ"ל להנדסה ותכנון ברשות שדות התעופה. "רמון" הוא נמל תעופה בינלאומי שמחליף את נמלי אילת ועובדה, והוקם על בסיס החלטת ממשלה משנת 2011. לראשונה בישראל מתוכנן ומבוצע שדה תעופה בינלאומי מהמסד עד הטפחות.
רפי אלבז סיפר על כמה וכמה מהאתגרים שעמדו בפני צוות הפרויקט, בין השאר עקב מיקומו המיוחד, אתגרים של סביבה, בטיחות, צרכים ביטחוניים, והנדסה.
גם פרויקט זה, כמו פרויקטי תשתיות רבים בעולם, חרג בלו"ז ובתקציב, והעלה פעם נוספת את השאלה כיצד לבחון הצלחה של פרויקטי תשתית לאומיים- האם הם צריכים להבחן ביום סיומם במימד של יעילות פרויקטלית (עמידה בזמן, תקציב וביצועים)? או להבחן לאורך זמן במימדים של שימוש במתקן, שביעות רצון משתמשים, סמל לאומי, הצלחה אל מול האזרחים והתיירים וכד'? כמו למשל הדוגמא המפורסמת של בנין האופרה בסידני: פרויקט עם חריגות מטורפות בזמן ותקציב שנחשב היום למומנט לאומי, אתר תיירות מרכזי, אם לא "ה-", בסידני ומיליוני מבקרים בשנה. אז האם הוא הצליח או לא? שאלה…
עוד על הפרויקט ניתן לקרוא בכתבה של "אנשים ומחשבים"
במסלול חדשנות זכה פרויקט של קופת חולים מאוחדת בתחום "רפואה היברידית". פרויקט שמשלב במימשק בין החולה לרופא, ערוץ חדש ושלישי, בנוסף לשניים הקיימים. באופן הזה מתאפשרים 3 ערוצי תקשורת בין חולה לרופא: 1- הגעה פיסית למרפאה, 2- פניה מקוונת- תקשורת במייל,/ הודעה לרופא באתר, 3- ערוץ שלישי, והוא החידוש- ביקור דיגטלי, כלומר שיחת וידאו באון ליין עם הרופא. בכך מתאפשר גם טיפול מהבית, מה שמצמצם זמנים, מקרב פריפריה רחוקה, משפר יעילות ועוד.
מסתבר שזו פרויקט חלוצי לא רק בארץ אלא גם בעולם, וחנה שילדר, ראש מטה חטיבת הרפואה בקופת חולים מאוחדת, מוצאת את עצמה מציגה, מסבירה ומרצה בימים אלו בהרבה מדינות על איך מיישמים רפואה היברידית.
אז אני לא חברה בקופת חולים מאוחדת ולכן לא יכולה להעיד מקרוב על השירות, בכל אופן הוא עורר דיון ביני לבין קולגות שמנהלים פרויקטים בתחום הציוד הרפואי. לכאורה פרויקט פורץ דרך שמתווה את אופן הטיפול הרפואי העתידי, אבל כרגע הוא יותר בגדר תשתית מאשר באמת מאפשר דיאגנוזה מרחוק. נכון לעכשיו, להבנתי, לרופא יש מעט אמצעים, חיישנים ומכשירים, לזיהוי רפואי ומדויק של מצב החולה מרחוק. אבל אין לי ספק שבעודנו כותבים/קוראים את הסקירה כבר מפותחות מערכות נוספות, ולא יחלוף זמן רב וגם הדיאגנוזה המבוקשת תהיה בנמצא.
.
העיקר הבריאות!
עוד על הפרויקט ניתן לקרוא בכתבה של "אנשים ומחשבים".
במסלול טכנולוגיה זכו בשני פרסים מערכות מידע מכי"ל ישראל. גם פה יש לי נקודה אישית בעבודה משותפת עם צוות ה-PMO של יחידת מערכות מידע, בניהולה של איזית בוסטין, שגם עלתה לקבל פרס הוקרה אישי על בניה של מערך למצוינות בניהול פרויקטי מערכות המידע בכי"ל ושיפור משמעותי בהישגי והצלחות הפרויקטים בשנתיים האחרונות- עליה של 50% בכמות הפרויקטים שמבוצעים, כולם באיכות ניהולית ועמידה בכל היעדים. ברכות לאיזית, לטל, לעדי, לרונה, להילה, למורן ולכל צוות ה-PMO !!
הפרויקטים הזוכים בכי"ל הם- פרויקט מערכת ממוחשבת לניהול ואופטימיזציה של שינוע ימי בניהולו של עמוס כהן. מערכת שינוע ימי שמאפשרת לנהל, לבקר ולמקסם את כל תהליכי השינוע הימי הגלובלי של הדשנים בכיל ישראל, שבעבר נוהלו באופן ידני וללא ראייה גלובלית. המהלך מפחית את התלות בספק צד 3, ובעיקר מוריד את עלות המשלוחים בדולר לטון, מה שמסתכם בעלות שנתית של מאות אלפי דולרים.
פרויקט זוכה נוסף של כי"ל הוא מערכת מידע גלובלית לניהול משאבי אנוש, בניהולו של עודד גרמן. המערכת מכסה יותר מ90% מעובדי כי"ל בעולם ומהווה פלטפורמת HR דיגיטלית לכלל תהליכי כח אדם: מגיוס ועד פרישה, ניהול למידה, ניהול ביצועים והערכת עובדים ועוד.
פרס ראשון בקטגורית טכנולוגיה קיבל פרויקט "בראשית", פרויקט שיגור חללית ישראלית לירח, פרויקט במימון פרטי, המדינה הרביעית שהגיעה לירח והראשונה שעשתה זאת באופן פרטי. לקבלת הפרס והצגת הפרויקט עלה לבמה ד"ר עידו ענתבי, מנכ"ל Space IL, שסיפר על הפרויקט, האתגרים, הסיכונים ומה קרה שם בעת הנחיתה. הוא שיתף בתובנות, בהצלחות שבדרך, ומה צפוי בהמשך.
הפרויקט עצמו מרתק ושווה להקדיש לו פוסט נפרד, בחרתי לשתף פה בזווית קצת אחרת-
כמי שישבה בסמוך לשני נציגי PMI העולמית שהגיעו לכנס, ראיתי את הפרויקט מנקודת מבטם. ארצות הברית היתה הראשונה להגיע לירח בפרויקט שאפתני וראשון מסוגו, "אפולו", ששינה את פני המדינה והעולם כולו. ב1969 נחת האדם על הירח, ובמפתיע או לא, זוהי גם השנה בה נוסדה PMI. והנה, PMI חוגגת 50 ועכשיו תורה של ישראל להגיע לירח, ואמנם להשאיר שם שריטה בלבד, ובכל זאת- הישג מדהים! שני האורחים שלנו התרגשו, וביקשו להצטלם עם ד"ר עידו ענתבי. לדעתי גם להם זה הרגיש כמו חתיכת היסטוריה ותמונה שכזו היא בהחלט משהו להראות לנכדים.
אלו היו חלק מהפרויקטים שזכו השנה, אין ספק שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו ומאפשר ללקוחות והמשתמשים שלו יכולות ואפשרויות שלא עמדו בפניהם קודם. זה היופי בניהול פרויקטים.
לאחר הצגת הפרויקטים עמד בפני משתתפי הכנס מגוון של הרצאות במסלולים מקבילים, לאחר מכן הגיעה הרצאה מרכזית של ד"ר חיים שפירא בנושא קבלת החלטות, ושל נציגת PMI העולמית לואן פיקארד בנושא ניהול פרויקטים בעידן טכנולוגי. סגר את הכנס הזמר קובי אפללו במופע סוחף לצד בירות וארטיקים.
להתראות בכנס של שנה הבאה!,
גלית יסקרביץ'-טיץ, Leadera