היום מצפים ממנהל פרויקט ליותר!
מיהו מנהל הפרויקט העתידי?
כבר מזמן מדברים על זה שניהול פרויקט הוא מקצוע, ומגוון של הסמכות בתחום מאפשר את ההתמקצעות הנדרשת;
לפני מספר שנים פרסמה PMI את משולש הכישורים למנהל הפרויקט, שכולל, מעבר להיכרות עם עולם התוכן המקצועי של הפרויקט, גם היכרות עם טכניקות לניהול פרויקטים, יכולת מנהיגות, והבנה עסקית ואסטרטגית;
לאחר מכן גברה הדרישה להבנה של הצד העסקי של הפרויקט, על אף ולמרות שמנהל הפרויקט אינו איש השיווק/ מכירות, וזו אינה אחריותו. זה כולל את הדיון מהו פרויקט מוצלח, והאם עמידה בלו"ז אך לא ביעדי המכירות נחשבת הצלחה או לא;
אז מה עכשיו?
תכונות נוספות שמצפים שיהיו למנהל פרויקט
הדיון על מיהו מנהל הפרויקט המתאים והמקצועי נמשך, כמו למשל בסקר של PMI על The Project Manager of the Future . אנחנו ב-Leadera עוסקים בנושא בלא מעט פוסטים (ענווה, גריט, פיצוח אגוזים ועוד). השינויים התכופים שקורים בעולם בקצב גובר והולך, משפיעים גם על התפקיד של מנהל הפרויקט, וזה עוד לפני שנכנסנו לדיון על מהו תפקידו של מנהל פרויקט שעובד בגישה האג'ילית.
ממה שאני חווה ורואה, מנהל הפרויקט נדרש לגלות תכונות נוספות, ולהתנהל בצורה אחרת, על מנת להתמודד עם השינויים:
- להגיב מהר – כל שינוי שקורה מצריך טיפול מיידי ולא "בגרסה הבאה". אם אני מנהל פרויקט שמכין אפליקציה לטלפונים ויוצאת גרסת אנדרואיד חדשה, אי אפשר לחכות ואני חייב להתאים מיד את האפליקציה לגרסה החדשה.
- לספק מידע רציף – אם פעם היינו מכינים דוחות ופעם בשבוע/חודש היינו מציגים אותם להנהלה, היום יש ציפייה שהמידע יהיה זמין ולרשות המנהלים יהיה דשבורד עם כל נתוני הפרויקט מעודכנים אונליין.
- לייעץ ולקשר – בגלל המבנה המורכב של הנהלת הפרויקט יש ציפייה ממנהל הפרויקטים שיהיה לפעמים יותר יועץ ומקשר ממנהל. לדוגמא בפרויקטי אג'ייל שבהם יש מספר מובילים כמו ה- Scrum Masters וה- Product Owner , יש צורך שמנהל הפרויקט יהיה יועץ לאותם אנשים שלפעמים מומחים בתחומם אבל חסרים ידע וניסיון בעולמות ניהול הפרויקטים. דוגמא אחרת היא של פרויקטים בהם מספר רב של קבוצות מדיסיפלינות שונות ואז מנהל פרויקט הוא הגורם שמקשר בין כל הגופים ו"מביא אותם לשולחן" כשיש צורך לפתור בעיות.
- להתאים את גישת הפרויקט לצורך ולסביבת הפרויקט- כבר לא מדובר במתודה אחת שברגע שאני מכיר אותה- אני מסודר. היום מדברים על ריבוי גישות (דוגמת אג'ייל, ניתן לחיזוי ועוד) שאני צריך להכיר ולדעת לעשות את ההתאמה הרלבנטית לפרויקט שאני מוביל בהתאם למאפייניו, ואף לשלב בין גישות במה שנקרא "היברידי". למשל, האם יש לי תוכנית מוגדרת ויכולת להגדיר את דרישות הפרויקט בצורה מפורטת כבר בתחילתו, או שהדרישות מוגדרות תוך כדי עבודה? כל אחת מהסיטואציות תגרור אופי אחר של תכנון, בראשונה התכנון חד פעמי ובשניה התכנון הוא דינאמי.
- להבין במספר רב של תחומים –מנהל הפרויקט צריך להיות מעורה בכל חלקי הפרויקט. וכיוון שהפרויקטים פעמים רבות הם מולטי- דיספלינריים, מתקבל שמנהל הפרויקט צריך להבין בתחומים רבים. לא סתם ב-PMBOK יש 10 תחומי ידע הכוללים בין השאר ניהול עלויות, התקשרויות ורכש, איכות, ועוד נושאים שבמבט ראשון לא בהכרח נראים קשורים למנהל הפרויקט.
- לוודא ולהתנהל בחוזים גמישים – כיוון שהשינויים תכופים, פעמים רבות אנו מוצאים את עצמנו נדרשים לשנות את תכולת הפרויקט תוך כדי תנועה. אם יש לנו קבלני משנה שמסייעים בפיתוח הפרויקט אנחנו חייבים להבטיח שהחוזים איתם גמישים מספיק ומכילים פתרון למצב של שינוי תכולה כך שלא נצטרך לשלם סכומים גדולים בכל שינוי שנעשה.
ועוד
עולם משובש והשפעתו על ניהול הפרויקטים
ולמה כל זה? כי העולם משובש (Disruptive world). ועולם משובש זה אומר כמות שינויים, ובעיקר קצב שינויים גבוה מתמיד. גם שינויים כלכליים ופוליטיים, וגם שינויים טכנולוגיים. להלן סקירה חלקית של שינויים אלו וההשפעה הפוטנציאלית שלהם על הפרויקטים:
השפעת שינויים כלכליים/ פוליטיים על פרויקטים
למשל:
- אבטחת מידע ופריצות סייבר- "סייבר" הפכה מילה שגורה בפי כל. אנחנו שומעים יותר ויותר על מקרים של איבוד מידע וחדירות של האקרים והרגולציה בנושא משתנה ומתפתחת כל הזמן בתגובה. למשל תקן ה- GPDR שנכנס לאירופה לא מזמן. כמנהלי פרויקטים זה מחייב אותנו להיות ערניים ולתת מענה גם לאיומי הסייבר וגם לדרישות הרגולציה המשתנות חדשות לבקרים (מוזמנים לקרוא את הפוסט על ניהול פרויקט פיתוח מאובטח).
- שינויים גיאו-פוליטיים- קחו לדוגמא אירוע כמו הברקזיט, שמחייב כל פרויקט אירופאי להיערך לשינויים שיגיעו ברגע שאנגליה תעזוב את גוש האירו. אפילו ברמה של אנשי צוות בפרויקט ומי מהם יכול להמשיך להיות מועסק (כאזרח גוש האירו) ומי לא.
או הבחירה בטראמפ לנשיאות ארה"ב וההשפעה שיש לה על חברות התעשייה באמריקה. הסכמי הסחר שנפתחו, המכסים שהוטלו ועוד. כל אלו משפיעים השפעה מכרעת על הארגונים וכתוצאה מכך על הפרויקטים המתנהלים בהם ובינהם. הופתעתי לאחרונה לקרוא כמה ההחלטות הללו משפיעות על תעשיית הרכב, העלויות והחוזים עם ספקי החלפים.
שינויי סביבה ואקלים - שינויים בכלכלה העולמית
ועוד
השפעת שינויים טכנולוגיים על פרויקטים
ואם זה לא מספיק אז יש גם שינויים טכנולוגיים או המונח המקובל יותר- Disruptive technology. בשנים האחרונות נכנסות טכנולוגיות חדשות שאי אפשר להתעלם מהן ולפעמים הצורך בהתאמה לטכנולוגיה חדשה עולה תוך כדי הפרויקט. לכן חשוב שכל מנהל פרויקט יבחן את הפרויקט שלו ויבדוק האם ואיך השינויים הטכנולוגיים משפיעים עליו.
בין הטכנולוגיות אפשר למצוא:
- ענן, Cloud-
יש האומרים שאם אתה לא שם אתה לא קיים. כמעט כל מוצר ושירות חושב איך לשלב את שרותי הענן בשירותים שלו. גם נושא הרשתות החברתיות (שכולן כמובן בענן) מצריך אותנו לחשוב איך ההשפעה של כל שינוי מגמה משפיעה על הפרויקט שלנו. - האינטרנט של הדברים, IOT – Internet of Things-
היום כמעט כל מכשיר הופך "חכם" ולפעמים זה אומר שגם הפרויקט שלנו צריך להיות "חכם". - בינה מלאכותית, AI – ArtificialIntelligence-
היכולות ההולכות וגדלות של בינה מלאכותית יכולות לגרום לנו לשנות את אופן פיתוח המוצרים שלנו ואת אופן קבלת ההחלטות בפרויקט. - Big data-
יכולות ניתוח המידע שקימות היום יכולות להשפיע על ההחלטות שאנחנו מקבלים וכך גם על כיווני הפיתוח של המוצרים. יש לה השפעות גם בעולם ניהול בפרויקטים. אם למשל תבצעו ניתוח היסטורי של כל הפרויקטים שהתבצעו בחברה תוכלו לזהות סיכונים פוטנציאלים הרבה יותר טוב. היום שמתחיל פרויקט ואנחנו שואלים את האנשים מה הסיכונים, הרוב עדיין אופטימיים וכמות הסיכונים קטנה. אם ננתח מידע היסטורי נוכל לזהות סיכונים שלא עלו בשיחות עם האנשים. - Blockchain –
היום יותר ויותר אנשים רוצים להשתמש במטבעות קריפטוגרפיים וההנחה שהמספר רק ילך ויגדל. אם אני היום מנהל פרויקט של מכירת מוצרים כדאי לי לשאול את עצמי אם לתמוך בתשלומים בביטקוין ודומיו או לא. - רובוטים ורכבים אוטונומיים-
שני תחומים שיכולים להפוך על פיהם פרויקטים רלוונטיים ביחוד בעולמות הייצור והרכב.
אז מה כל זה אומר?
שלא פשוט להיות מנהל פרויקט, כמעט כל דבר שקורה בסביבה החיצונית לפרויקט משפיע.
צריך לדעת ולהכיר תחומים רבים, להבין גם מקצועית וגם איך לגשת לאנשים ולחבר את כל זה להצלחת החברה. זה מה שעושה את התפקיד הזה לכך כך מגוון ומעניין, יום לא דומה למשנהו. ומצד שני- לא לכולם זה "בא טוב".
לפחות המחקרים מראים שיותר ויותר חברות מבינות את החשיבות הגדולה של מנהל הפרויקט להצלחת החברה. כבר משהו.
אז בהצלחה בניהול הפרויקטים! אנחנו כאן ב- Leadera כדי לסייע.
כאן בשבילך, גלית יסקרביץ- טיץ, וצוות Leadera
אם אתם רוצים להיות בטוחים שתקבלו את הפוסט הבא, אתם מוזמנים להרשם לניוזלטר כאן באתר Leadera.